Implementacija HACCP sistema u mesare podrazumeva između ostalog i ispunjavanje niza preduslova vezanih za objekat, opremu i alate koji se u mesarama koriste. Uz dobro poznavanje propisa, pravila i dobre proizvođačke i higijenske prakse možete ove preduslove vrlo lako da definišete.

Da bi Vaša mesara zadovoljila neke od osnovnih preduslova neophodno je da:

  • podovi i zidovi objekta budu izrađeni od glatkih i ravnih materijala lakih za održavanje (pločice su se u praksi pokazale kao najbolje rešenje ali ne treba isključiti i druge vrste materijala ukoliko Vam finansijske mogućnosti ovog trenutka ne odgovaraju),
  • sve otvore zatvorite kako bi ste sprečili mogućnost ulaska glodara i insekata u objekat (ovde pre svega mislim na ventilacione otvore koje morate zaštititi mrežicom i otvore ispod vrata ukoliko postoje kada su vrata zatvorena),
  • na sve prozore u mesari koji se otvaraju, postavite mrežice i na taj način sprečite ulazak insekata iz spoljašnje sredine,
  • stakla na prozorima zaštitite folijom zalepljenom sa unutrašnje strane čime sprečavate raspršivanje komadića stakla ukoliko dođe do njegovog  loma,
  • svetiljke i sijalice ne smeju biti u boji i moraju biti zaštićene plastičnim opnama,
  • izbacite drvo iz upetrebe (drvene daske, noževe, satare i druge alate) i zamenite ih istim, ali od drugog materijala (plastične daske, noževe i satare sa plastičnom drškom),
  • na svim rashladnim uređajima omogućite merenje i praćenje temperature  (u komorama, frižiderima, zamrzivačima, rashladnim uređajima),
  • povedite računa prilikom slaganja mesa i proizvoda od mesa u rashladne uređaje kako bi ste sprečili unakrsnu kontaminaciju,
  • odvojite prema bojama daske i noževe za sečenje pilećeg mesa ukoliko u vašoj mesari prodajete sve vrste mesa.

Ovo je samo deo preduslova koje Vaš objekat za prodaju mesa mora da zadovolji,  a imajući u vidu naše znanje i iskustvo u oblasti uvođenja HACCP sistema u mesarama za sve dodatne informacije i konsultacije možete nam se obratiti putem kontakt formulara, maila ili telefonom.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *