21 феб 2011
21 фебруара, 2011

HACCP – u susret zakonskoj regulativi

Aktuelnosti 0 Comment
HACCP u susret zakonskoj regulativi

Kako biste se što bolje pripremili za uvođenje HACCP sistema u vašu proizvodnju, pripremili smo vam kratak vodič kroz HACCP sistem.

Donošenjem Zakona o bezbednosti hrane („Službeni glasnik RS“ br. 41/2009), HACCP je postao obaveza svih subjekata u poslovanju hranom i hranom za životinje.

Na osnovu člana 16. stava 3. Zakona o bezbednosti hrane („Službeni glasnik RS“ br. 41/2009), donet je Pravilnik o sadržini i načinu vođenja Centralnog Registra objekata u oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje, po kojem je nastala obaveza svim pravnim licima u poslovanju hranom i hranom za životinje  da izvrše prijavu za registraciju do 10. juna 2011.godine.

Ko sve mora da uvede HACCP?

Odredbe ovog zakona odnose se na:

 • Sve proizvodnje i prerade vode za piće kao i vode koja se upotrebljava, odnosno dodaje tokom pripreme, obrade ili proizvodnje hrane;
 • Sve proizvodnje i prerade (pekare, mesare, mlekare, klanice, proizvodnje kolača i torti, proizvodnje marmelade, proizvodnje sokova, alkoholnih i bezalkoholnih pića,  prerade voća, povrća, proizvodnje konditora, bombona, žvaki i drugo);
 • Sve organizacije koja se bave pakovanjem i prepakivanjem prehrambenih proizvoda;
 • Sve organizacije koje se bave skladištenjem, transportom i distribucijom svih prehrambenih proizvoda;
 • Ustanove koje se bave pripremom i distribucijom hrane – za potrebe bolnica, dečjih ustanova, hotela, restorana, avionskih i drugih kompanija;
 • Objekti javne i kolektivne ishrane (javne kuhinje, kantine, bolnice, vrtići, škole i sl.);
 • Trgovine – prodavnice, supermarketi, megamarketi, svi veleprodajni objekti, svi maloprodajni objekti;
 • Ugostiteljski objekti kao i ketering usluge i usluge isporuke gotove hrane i drugi.

Prema zakonu o bezbednosti hrane HACCP  sistem obezbeđuje sledljivost proizvoda tako da postoji kontrola celokupnog lanca proizvodnje sirovina, prerade, odnosno proizvodnje hrane, distribucije i prodaje. Uvođenjem HACCP sistema se garantuje da su preduzete sve mere da se proizvodi bezbedna hrana po krajnjeg potrošača.

To znači da su svi učesnici u lancu dužni da uspostave sistem za osiguranje bezbednosti hrane u svim fazama proizvodnje, prerade i prometa, i to u svakom objektu pod njihovom kontrolom, u skladu sa principima HACCP sistema, dobre proizvođačke i higijenske prakse. HACCP sistem podrazumeva i vođenje evidencije o svim tim postupcima tokom proizvodnje, prerade i prometa prehrambenih proizvoda.

Ko nije u obavezi da uvede HACCP sistem?

HACCP sistem nisu u obavezi da uvedu:

 • Primarni proizvođači hrane (pravna lica koji se bave proizvodnjom, uzgojem i gajenjem primarnih poljoprivrednih proizvoda, uključujući žetvu i ubiranje plodova, muža, gajenje životinja pre klanja, lov, ribolov i sakupljanje samoniklih plodova i biljaka, kao i prateće aktivnosti koje se odnose na skladištenje i rukovanje primarnim proizvodima na mestu proizvodnje, transport živih životinja, primarnih proizvoda, ribe i divljači od mesta proizvodnje do objekta),
 • Pravna lica koji vrše pripremu, rukovanje, odnosno skladištenje hrane za potrebe sopstvenog domaćinstva,
 • Pravna lica koji vrše pripremu, rukovanje, odnosno skladištenje hrane za životinje koja ne služi za proizvodnju hrane.

Tim Euro Quality Standarda Vam stoji na raspolaganju za sva pitanja kako biste na najlakši i najefikasniji način ispunili zakonsku obavezu, primenili HACCP sistem, a time sebi svakako osigurali i bolju poziciju na trzištu.

Pročitajte o HACCP sistemu:

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.