Maloprodajne radnje mesa i proizvoda od mesa – mesare su još jedna karika u lancu snabdevanja potrošača ovom vrstom prehrambenih proizvoda. Zakonom o veterinarstvu  (Slglasnik RS, br. 91/2005) krajnji rok za uvođenje HACCP sistema u klanice i prerade mesa bio je 2009. godina.

Imajući u vidu da je HACCP sistem preventivni sistem kojim se odgovornost za kontrolu prehrambenih proizvoda prebacuje pre svega na proizvođače, distributere i prodavce pre nego na inspekciju i državne organe, potreba za uvođenjem HACCP sistema u mesare je očigledna. Takođe HACCP sistemom se obezbeđuje da krajnji potrošač konzumira zdravstveno bezbednu hranu.

Krajnji potrošači mesa i proizvoda od mesa ovu vrstu proizvoda kupuju u lokalnim mesarama, čija je sanitarno–higijenska uređenost, kao i način postupanja sa proizvodima vrlo često pod znakom pitanja.

Primena HACCP sistema u mesarama ukoliko se na ispravan način izvede i kontroliše, gledajući dugoročno uticaće na:

  • Podizanje nivoa uređenosti ovih objekata sa higijenskog aspekta,
  • Eliminisanje nelojalne konkurencije koja nema adekvatne uslove za prodaju mesa i proizvoda od mesa,
  • Praćenje sledljivosti mesa i proizvoda od mesa i ne prekidanje kontrole  lanca ishrane,
  • Povećanje poverenja krajnjeg potrošača u kupovinu mesa i proizvoda od mesa u mesarama.

Vlasnici mesara su prema Zakonu o bezbednosti hrane („Službeni glasnik RS“ br. 41/2009) u obavezi da HACCP sistem  uvedu do juna 2011. godine i da se na taj način pridruže svojim kolegama koji ovaj sistem već primenjuju u svojim proizvodnim objektima (klanicama i preradama mesa) čime će zatvoriti ciklus i omogućiti krajnjem potrošaču da smanjenim rizikom kupuje i konzumira zdravstveno ispravno meso i mesne prerađevine.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.